Četvrtak, Travanj 15, 2021

OBILJEŽENA 20. OBLJETNICE OSNUTKA HRVATSKE REPUBLIKE HERCEG BOSNE

Obraćanje Vladimira Šoljića

OBILJEŽENA 20. OBLJETNICA HRVATSKE REPUBLIKE HERCEG BOSNE

U organizaciji Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače održana je Svečana akademija u povodu 20. obljetnice od osnivanja Hrvatske Republike Herceg Bosne. Prije Akademije položeni su vijenci na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače u Mostar.  Na samom skupu nazočnima se obratio predsjednik HZ HB-a Vladimir Šoljić koji je rekao:

Poštovani skupe, dragi prijatelji

Uistinu mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas sve skupa u ime HZ HB i svoje osobno istim redom i poštovanjem kako je već učinjeno i čestitam vam 20. obljetnicu HR HB.

Koristim prigodu pozdraviti i sve one koji su dali bilo kakav doprinos ili podnijeli žrtvu za slobodu hrvatskog naroda, njegov ostanak i opstanak u Bosni i Hercegovini, a danas iz bilo kojeg razloga nisu ovdje s nama.

Mnoge od njih koji su bili na pravom mjestu kad je bilo najteže vidjet ćete na video zidu kojeg smo pripremili za ovu prigodu.

Starijima na podsjećanje i pamćenje, a mlađima na znanje reći ću par riječi o okolnostima u kojima je osnovana HR HB.

Bio je to najsloženiji dio ratnog razdoblja u kojem je ratovao svatko protiv svakog u BiH. Unutar BiH su bila ustrojena tri odvojena sustava vlasti od koji je svaki imao vlastitu, gotovo jednonacionalnu vojsku kojoj je vrhovni i civilni i vojni zapovjednik bio pripadnik konstitutivnog naroda koji je činio većinu pripadnika te vojske.

U takvoj situaciji je došao prijedlog MZ o ustroju BiH kao unije tri republike koji je od hrvatske strane prihvaćen kao i svi prijedlozi MZ koji su dolazili u to vrijeme s namjerom da se zaustavi rat i pronađe mirno rješenje.

HR HB je u vrlo kratkom vremenu ustrojena i funkcionirala je uspješno u svim segmentima sve do WS kad je ravnopravno s R BiH postala sastavni dio F BiH.

Ovo je važan datum koji nas obvezuje da ustrajemo na putu za istinsku institucionalnu i stvarnu jednakopravnost Hrvata u BiH s druga dva konstitutivna naroda.

Hrvati u BiH ni prije rata ni u ratu ni nakon rata nisu tražili više prava  nego imaju drugi ali neće prihvatiti ništa manje od toga.

Nažalost, svaki pokušaj u tom pravcu neki već unaprijed proglašavaju namjerom rušenja Bosne i Hercegovine pa čak i zločinom. Prijete i plaše Hrvate i to sa crta bojišnice oko Mostara koji je HVO u ratu uspostavio i obranio jer drugih organiziranih postrojbi za obranu BiH na ovom prostoru nije bilo.

Jednako je ružno od tih istih slušati priče o tome kako Hrvatima drugi ne bi trebali birati člana Predsjedništva BiH, a u isto vrijeme onemogućavati donošenje zakona kojim bi Hrvatima bilo omogućeno biranje člana Predsjedništva i ostalih predstavnika u vlasti.

Samo u višenacionalnoj zajednici kakva je BiH je normalno one koji se bore za jednakopravnost proglašavati rušiteljima BiH a one koji onemogućuju drugima pravo biranje vlastitih predstavnika u vlasti proglašavati graditeljima Bosne i Hercegovine.

Ovakvo ponašanje je u suprotnosti s pričom o putu u EU jer u toj istoj EU su zajamčena kolektivna i pojedinačna prava i najmalobrojnijim nacionalnim manjinama.

Sada nekoliko riječi o najvažnijem događaju koji je pred nama a to je popis stanovništva u BiH do kojega je ostalo samo mjesec i pol dana.

U normalnim zemljama popis stanovništva je gotovo samo stručno i tehničko pitanje a u BiH je to prvenstveno političko pitanje od najveće važnosti.

Popis stanovništva nije stranačko pitanje nego pitanje od posebnog nacionalnog interesa osobito za Hrvate kao najmalobrojniji a pored toga prepolovljeni narod tijekom minulog rata.

Ovo obvezuje sve hrvatske predstavnike u vlasti bez obzira na koji su način došli na te dužnosti da budu odgovorni i u svemu na visini zadatka.

Vjerujem da će hrvatski predstavnici u vlasti, hrvatske političke stranke, institucije i svi pojedinci djelovati odgovorno kako bi spomenuti posao kao i ustavne reforme koje su u tijeku bile uspješno završene.

Hvala na pažnji i strpljenju,