Nedjelja, Rujan 20, 2020

Četvorka krši izbornu volju Hrvata

Mostar, 4.2.2011.SDA, SDP, HSP i Narodna stranka "Radom za boljitak" do kraja februara same će krenuti u sastavljanje vlasti na nivou FBiH ako HDZ BiH i HDZ 1990. u roku od 15 dana ne prihvate njihovu platformu za formiranje vlasti i ne deblokiraju proces izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Hrvatski narod jasno rekao da je njihov predstavnik hrvatski blok kojeg čine dva HDZ-a.

Saopšteno je to poslije sastanka predstavnika koalicije koju predvodi SDP na kojem je dogovoreno i da se uputi pismo OHR-u i Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH u kome će od tih institucija biti zatraženo da "izvrše pritisak na četiri kantona koji blokiraju izbor delegata u Dom naroda FBiH".

Učesnici sastanka rekli su da "nije bilo govora o podjeli fotelja", a Nermin Nikšić iz SDP-a, koji se spominje kao novi federalni premijer, naglasio je da će SDP sa svojim koalicionim partnerima imati većinu u oba doma federalnog Parlamenta i Domu naroda Parlamenta BiH.

- Očekujemo da će OHR i CIK reagovati i deblokirati proces uspostavljanja vlasti iz četiri kantona - rekao je Nikšić i dodao da poslije isteka roka od 15 dana četvorka neće više nikoga čekati da im se priključi.

Portparol HDZ-a BiH Mišo Relota rekao je za "Glas Srpske" da je rješenje problema u tome da oni koji već četiri mjeseca opstruišu formiranje vlasti uvaže izbornu volju sva tri konstitutivna naroda.

- Ova podla igra neće im uspjeti. Podjela funkcija svodi se na to da SDP u FBiH želi potpunu dominaciju sa strankama koje lažno prikazuju da imaju hrvatski legitimitet. HSP i Narodna stranka "Radom za boljitak" služe SDP-u samo kao privjesak. Ovo je medijski trik i slanje pogrešne poruke. Oni su iznijeli neistine da imaju većinu u Domu naroda Parlamenta BiH. Da je to tačno oni bi već uspjeli da formiraju vlast - kaže Relota.

Dodao je da je hrvatski narod jasno rekao da je njihov predstavnik hrvatski blok kojeg čine dva HDZ-a.

- Mi čuvamo BiH, a oni koji agresivnim postupcima pokušavaju da formiraju vlast grubo gazeći izbornu volju hrvatskog naroda koče uspostavljanje vlasti i narušavaju duh BiH - istakao je Relota.

Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić rekao je da je njihova platforma otvorena za sve, ali da je vremena sve manje. Predsjednik HSP BiH Zvonko Jurišić izjavio je da će SDP, SDA, HSP i NS "Radom za boljitak" u svakom slučaju biti dio vlasti u FBiH.

- Ako dva HDZ-a ne prekinu blokadu, četiri stranke će, bez obzira na nepotpuni sastav Doma naroda, krenuti u formiranje vlasti - rekao je Jurišić.

Predsjednik NS "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović kazao je da "proces formiranja vlasti koče stranke koje nisu potpisale platformu".

Predsjednik CIK-a BiH Irena Hadžiabdić ocijenila je da su potpuno neosnovane optužbe SDP-a da i CIK učestvuje u blokadi formiranja nove vlasti.

- To je prebacivanje sopstvene odgovornosti na nekoga ko uopšte nije nadležan - rekla je Hadžiabdićeva.

Iz OHR-a juče nije stigao odgovor na pitanje da li će reagovati povodom zahtjeva četiri stranke.

Mišo Relota, komentarišući "lobiranje" predsjednika SDA Sulejmana Tihića da "ubaci dva HDZ-a u vlast", rekao je da je hrvatski narod kroz izbornu volju rekao ko je njihov legitimni predstavnik.

- Najblaže rečeno, neukusno je da neko izvan toga licitira ko će od Hrvata biti gdje - kaže Relota.

 

Izvor: HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BiH                                 CROATIAN DEMOCRATIC UNION OF BiH