Nedjelja, Rujan 20, 2020

Hillary Clinton: U vlasti u BiH trebaju biti vjerodostojne stranke Hrvata

Hrvatski šef diplomacije Gordan Jandroković opetovao je, gostujući u dnevniku Hrvatske televizije, da kada je u razgovoru s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton zagovarao da legitimni hrvatski predstavnici u BiH budu u vlasti, a državna tajnica odobrila, nije bio u pitanju tek diplomatski zanos odmah nakon okončanja washingtonskih razgovora.

– Složili smo se da je potrebno što žurnije formirati novu vlast u BiH i da vjerodostojni predstavnici sva tri konstitutivna naroda  trebaju sudjelovati u novoj vlasti. Ja sam posebice naglasio osjetljivost položaj Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda i moram reći da je državna tajnica s razumijevanjem to saslušala i rekla kako i američka strana smatra da kredibilni vjerodostojni predstavnici hrvatskog naroda trebaju sudjelovati u vlasti u BiH, istaknuo je Jandroković. Dvije važne činjenice iznio je hrvatski šef diplomacije.

Prva je da je pitanje Bosne i Hercegovine i Hrvata u ovoj zemlji službenome Zagrebu stavljeno među prioritete vanjske politike što je postalo i jedna od ključnih tema svih razgovora koje hrvatski dužnosnici vode u inozemstvu. O tome su hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor razgovarali s više stranih dužnosnika, među kojima je i njemačka kancelarka Angela Merkel koja posljednjih dana vodi pravu ofenzivu kako primiriti opasnu ekalaciju najveće političke krize u BiH nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. A druga važna činjenica jeste upravo da se sa smjernicama hrvatske politike u regiji slažu najvažnije zemlje svijeta.

U tome smislu posebno je značajna izjava koju su uputili predsjednik i premijerka koja je postala svjetionik svih budućih hrvatskih istupa i poteza. I što je najvažnije, hrvatski srednji put je prepoznat u međunarodnim krugovima kao najučinkovitiji za rješenje gordijskog čvora zemlje koja se zaplela u golemim problemima. A upravo jedini pravac mogućeg djelovanja jest nasuprot dijela sarajevske politike ignoriranja činjenice da je zemlja sastavljena od triju naroda što zemlju vodi u reprizu krvavog rasplet.

Izvor: Večernji list, 6. 2. 2011.