Četvrtak, Travanj 15, 2021

>>DANI PONOSA I SLAVE<<

22. OBLJETNICA HVO-A

U Mostaru u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače održana svečanost obilježavanja 22. obljetnice HVO-a “Dani ponosa i slave”

Organizator ove svečanosti je Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH, a suorganizatori su: 1. pješačka (gardijska) pukovnija OS BiH, braniteljske udruge HVO-a i Hrvatska zajednica Herceg-Bosna.

Nakon uvodne “vojničke koračnice” i Hrvatske himne “Lijepa naša domovino” u izvedbi vojnog orkestra oružanih snaga BiH prisutni su minutom šutnje iskazali počast svim poginulim pripadnicima HVO-a.

>>DANI PONOSA I SLAVE<< – OBILJEŽENA 22. OBLJETNICA HVO-a— 04 Travanj 2014 

Kratkim prigodnim govorom prisutnima se obratio Ante Nazor ravnatelj hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata kazavši kako su 1990-te godine bile sudbonosne za opstojnost Hrvatskog naroda te da su se Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina 1991. godine uspjele obraniti od višestruko nadmoćnijeg agresora upravo zahvaljujući zajedništvu hrvatskog naroda , koje je bilo od presudne važnosti tih 90-tih godina, za hrvate u BiH i RH.

Ravnatelj hrvatskog dokumentacijskog centra BiH Željko Raguž je rekao kako je “HVO je bila oružana snaga hrvatskog naroda početkom i kroz rat u BiH, a upravo zahvaljujući HVO-u Hrvati su se uspjeli obraniti u najvećem dijelu BiH gdje žive i danas”, izrazivši nadu kako će se problemi, s kojima se trenutno susreće braniteljska populacija u BiH, uskoro riješiti.

Tom prigodom je održan kulturno-zabavni program za učenike osnovnih i srednjih škola u Mostaru te političke i kulturne djelatnike hrvatskog naroda u BiH.

Položeni vijenci na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru je nastavljeno obilježavanje 22. obljetnice osnutka Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Vijence su položili predstavnici gradske, županijske, entitetske i državne vlasti, stranačka izaslanstva te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon toga u mostarskoj katedrali služena je sveta misa za sve poginule branitelje. Središnja svečanost proslave 22. obljetnice HVO-a održat će se u Žepču u ponedjeljak, 7. travnja.

Izvor: Posušje online