Četvrtak, Travanj 15, 2021

Bez Herceg Bosne ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine

Bez Herceg Bosne ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine

Bez Herceg Bosne ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine
Danas 24 godine nakon utemeljenja Herceg-Bosne možemo činjenično dokumentirati i ustvrditi kako je utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne imalo suštinski i strateški utjecaj na sva buduća događanja na prostorima Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i sveukupnih odnosa nakon raspada Titove Jugoslavije.

Jedan od najvažnijih datuma u novijoj povijesti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini je 18. studeni 1991. godine. Tog dana legitimni predstavnici hrvatskog naroda u Grudama su utemeljili Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu kao političku instituciju koja će štititi sveukupne nacionalne interese hrvatskog naroda u BiH.

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR Herceg Bosne je priopćila kako danas 24 godine nakon utemeljenja Herceg-Bosne možemo činjenično dokumentirati i ustvrditi kako je utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne imalo suštinski i strateški utjecaj na sva buduća događanja na prostorima Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i sveukupnih odnosa nakon raspada Titove Jugoslavije.

“Bez Hrvatske zajednice Herceg-Bosne danas ne bi bilo ni međunarodno priznate Bosne i Hercegovine, niti bi se Bosna i Hercegovina mogla obraniti od Velikosrpske agresije. Zahvaljujući povijesnoj zrelosti tadašnjeg vodstva hrvatskog naroda na čelu sa Matom Bobanom prvim predsjednikom HZ Herceg-Bosne i hrvatskim dragovoljcima Domovinskog rata, hrvatski narod je obranio svoje državotvorno pravo na Bosnu i Hercegovinu i dao nemjerljiv doprinos u obrani suverenosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske”, navedeno je u priopćenju.

Povodom 24. obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, branitelji su uputili čestitku utemeljiteljima HZHB, hrvatskim braniteljima i članovima njihove obitelji te sveukupnom hrvatskom narodu.

Izvor: Dnevnik.ba