Nedjelja, Listopad 25, 2020

OBILJEŽENA 19. OBLJETNICA UTEMELJENJA HRVATSKE ZAJEDNICE HERCEG-BOSNE (SL. 1.)

Fotogalerija

Svečanom akademijom, na kojoj se okupio politički vrh bh. Hrvata, u četvrtak, 18. studenoga 2010. godine je u Mostaru obilježena 19. obljetnica utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Na akademiji održanoj u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača nazočno je bilo i visoko izaslanstvo HDZ BiH, predvođeno predsjednikom prof. dr. sc. Draganom Čovićem. U izjavi za novinare prije početka svečane akademije predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović kazao je kako on danas, unatoč oprečnih mišljenja o projektu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, u ideji Herceg-Bosne prepoznaje puno toga "što je bilo dobro za BiH i za hrvatski narod u BiH".

"U BiH postoje barem tri povijesne istine. Naša djeca danas, na žalost, uče o istoj stvari iz potpuno tri različita kuta. Ja u HZ Herceg-Bosni prepoznajem puno toga što je bilo dobro za BiH i za hrvatski narod u BiH. Da nije bilo Herceg-Bosne hrvatski narod danas ne bi imao šansu boriti se za svoju BiH u kojoj ćemo biti ravnopravni s druga dva naroda", istaknuo je prof. dr. sc. Dragan Čović. Na pitanje novinara osjeća li potrebu ispričati se za zločine koji su se dogodili za vrijeme rata na prostorima koje je kontroliralo Hrvatsko vijeće obrane (HVO), Čović je kazao kako on osobno nema potrebu za time. "Ja vjerujem, još jednom ću to kazati, da je ono što je urađeno u Herceg-Bosni bilo pozitivno za BiH. Naravno, kada smo imali toliko žrtava na bošnjačkoj, srpskoj i hrvatskoj strani, evidentni su i, to ne može nitko zanijekati, elementi zločina. Međutim, neka svako izvoli odgovarati za svoje postupke", zaključio je predsjednik HDZ BiH.

Vladimir Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, koja danas djeluje kao nevladina organizacija, u uvodnom je govoru kazao da je Herceg-Bosna odigrala povijesnu ulogu u opstanku Hrvata na prostorima Bosne i Hercegovine. "Više nitko ne osporava tvrdnju da Daytonski sporazum nije pravedan i da su njime Hrvati znatno oštećeni jer nisu ravnopravni s druga dva naroda. Odlukama visokog predstavnika taj se položaj dodatno pogoršao, a sve je eskaliralo uskraćivanjem prava Hrvata da biraju svoje političke predstavnike", kazao je Šoljić, dodavši kako je nedavno potpisani sporazum dva HDZ-a "nepremostiva brana" daljnjem istiskivanju bh. Hrvata iz vlasti.

U svom obraćanju, predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović istaknuo je kako je BiH zemlja i hrvatskoga naroda, kako je BiH neodrživa i neupravljiva sa sadašnjim dvoentitetskim ustrojem, te kao takva nema europsku perspektivu. Nedavno potpisani sporazum s predsjednikom HDZ 1990 dr. Božom Ljubićem nazvao je velikim dobitkom za hrvatski narod u BiH, te je pozvao i ostale stranke s hrvatskim predznakom u BiH da se okupe oko njega. Također je istaknuo kako ćemo u predstojećem razdoblju ući u proces ustavnih promjena u BiH, a hrvatski pregovarači će se u procesu pregovora o ustavnim reformama pridržavati osnova i načela Kreševske deklaracije. „Sveta zadaća je osigurati apsolutnu ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH u teritorijalnom i institucionalnom pogledu.

Ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH može se osigurati samo reformom Ustava i novom teritorijalnom organizacijom koja će uključivati utemeljenje federalne jedinice s hrvatskom većinom koja će u sebi sadržavati trodiobu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu. Hrvatski pregovarači će se zajedničkim usuglašenim djelovanjem zalagati za izmjenu Izbornog zakona koji će hrvatskom narodu u BiH osigurati izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u svim tijelima i na svim razinama vlasti u BiH.

Stranke potpisnice su se usuglasile zastupati što širi nacionalni konsenzus i uključivanje ostalih legitimnih hrvatskih političkih predstavnika s ciljem ostvarenja vitalnih nacionalnih interesa u skladu s ovim Sporazumom", istaknuo je pored ostalog u svom obraćanju predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović. Sporazum koji su potpisali dr. Čović i dr. Ljubić podupire oko 99 posto hrvatskog naroda u BiH. Sudionici današnje svečane akademije prisjetili su se utemeljitelja HZ HB, svih žrtava za hrvatsku slobodu, heroja i žrtava grada Vukovara i žrtava Škabrnje.

Fotogalerija

Izvor: HDZ BIH