Četvrtak, Travanj 15, 2021

Tjelesna kultura i šport su sastavni dio opće kulture jednog naroda i predstavljaju sublimirani izraz njegove razvojne i organizacijske sposobnosti. Športska društva i savezi su čak i za vrijeme rata 1991. – 1995. godine pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane funkcionirali u svim mjestima gdje se zbog ratnih djelovanja moglo organizirati bavljenje i natjecanje u športskim disciplinama. U tom cilju su u vrijeme trajanja Hrvatske Republike Herceg Bosne formirani svi športski savezi u koje su bili uključeni klubovi gotovo u svim športskim granama.

Formiranjem Federacije Bosne i Hercegovine integracija športskih društava i saveza na toj razini i razini Bosne i Hercegovine je išla postupno i uz asistenciju međunarodnih športskih asocijacija, a šport se razvijao u okviru već oformljenih športskih društava i saveza. Posvećujući se ovoj značajnoj grani života a potaknuti razvojem športskih društava i nadprosječnih individualnih postignuća u Mostaru, Širokom Brijegu, Čitluku, Ljubuškom, Posušju i Čapljini valjalo je održati savjetovanje istaknutih športskih društava i športskih djelatnika na temu športa. Savjetovanje je održano s naslovom: Savjetovanje Hrvatske zajednice Herceg Bosne o tjelesnoj kulturi i športu 10. lipnja 1999. godine u Mostaru.

Savjetovanje je imalo teme i uvodničare:
1. Marijan Kvesić – Stanje organiziranosti tjelesne kulture i športa na prostoru Hrvatske zajednice Herceg Bosne i programske postavke ustroja i daljnjeg razvoja
2. prof. Mladen Kvesić – Model organiziranja športa u sustavu natjecanja na prostoru Hrvatske zajednice Herceg Bosne
3. prof. dr. Ljerka Srhoj – Žena u športu
4. prof. Berislav Ledić – Model organiziranja tjelesne i zdravstvene kulture u suvremenom odgoju i obrazovanju.
5. prof. Željko Džeba – Model organiziranja vannastavne aktivnosti u ustanovama odgoja i obrazovanja
6. prof. dr. Vinko Lozovina – Mogućnosti razvoja i modeli ustrojstva športova na vodi
7. dr. Miljenko Lugonja – Zdravstvena zaštita športaša.